Снимка БулфотоПетел следи какво се случва с осигуряването на машини за

...
Снимка БулфотоПетел следи какво се случва с осигуряването на машини за
Коментари Харесай

Шефът на Сиела Норма: Допълнителни 2000 машини за гласуване ще струват 12 милиона лева

Снимка Булфото

" Петел " следи какво се случва с обезпечаването на машини за идните избори в България.

Допълнителни 2000 машини за гласоподаване ще костват 12 млн. лв.. Това сподели пред БНР Веселин Тодоров - изпълнителен шеф на компания Сиела Норма, която обезпечава машините за гласоподаване.

Президентът Румен Радев към момента не е споделил по кое време ще разпусне Народното събрание, само че наподобява изборите въпреки всичко ще бъдат 2 в 1 – президентски и парламентарни, написа Медиапул. Държавният глава неведнъж обявяваше, че е срещу изборите да са в един ден, само че откакто Българска социалистическа партия върна последния изследователски мандат, той беше изправен пред избора да размине датите или да обезпечи време на Народното събрание за дефинитивно приемане на актуализацията на бюджета. Радев избра второто, а в сряда даже призна, че избори 2 в 1 са вероятни.

От Централната изборна комисия (ЦИК) към този момент неколкократно оповестиха, че при избор 2 в 1 ще е нужно да бъдат купени още сред 1500 и 2000 машини за гласоподаване.

В петък шефът на " Сиела Норма " разгласи, че и сегашните машини са задоволителни:

" Те покриват всички секции в страната и в чужбина, както и над 1000 секции с по две машини и над 150 секции в чужбина с по 2 машини. Сегашните машини стигат, само че при 2 в 1 ще има закъснение на вота и в по-големите секции ще е добре да има още по една машина, т.е. в още 2000 секции ще е добре да има по още една машина.... Добре е да се закупят още машини, ние сме написали предложение до ЦИК, че можем до началото на ноември да осигурим 3400 машини. Цената ще е същата като до момента, само че когато всичко се прави в последния миг, превозването им ще ги оскъпи ".

По думите му към 6 000 лв. ще е цената на машина, т.е. 12 млн. лв. за 2000 машини.

Все още няма и решение дали бюлетините за парламентарните и за президентските избори ще се отключват с разнообразни карти в изборния ден.

" За нас ще бъде комплицирано, в случай че методиката, която ЦИК дефинира за метода, по който ще се проведат изборите, се отсрочи доста късно във времето, тъй като въз основата на тази методика се написа софтуерът за машините за гласоподаване. Още няма изясненост дали с една, или с две карти ще се задейства машината (при избор 2 в 1 - б.р.). За нас е по-просто да е с една смарт карта ", сподели Тодоров.

" При гласоподаване с две смарт карти ще са нужни към 40 хиляди карти. Те са по 15 лв.. Може би към 600 хиляди лв. ще са нужни ", добави той.

Според него ще бъде по-трудно, в случай че изборите 2 в 1 са на датата на втория тур на президентския избор, в сравнение с първия тур.

По думите на Тодоров не е належащо ЦИК да чака указа на президента за насрочване на изборите, с цел да стартира с подготовката на разновидностите 2 в 1 или поотделно и да ги разиска с компанията, обслужваща машините, както и с Информационно обслужване и с други организации. Самата комисия обаче към този момент разгласи, че изчаква с издаването на хронограмата за президентския избор, с цел да може вероятно да я сплоти с президентския.

" Има риск, в случай че софтуерът се прави в последните дни преди вота, той да не бъде тестван задоволително добре и да се получат затруднения ", сподели шефът на " Сиела Норма ".

Тодоров акцентира, че ще има нова социална поръчка за изборите за президент, за парламент или дружно, а може би и за локалните избори при започване на октомври, написа 19min.bg.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР